Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje na dan 22.08.2016. godine - Informacija o trenutnoj situaciji povodom bolesti kvrgave kože goveda i bolesti plavog jezika

Datum objave: 22.08.2016 20:36 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


Podaci sa terena i rezultati laboratorijskih analiza tokom posljednjih dana ukazuju da u Crnoj Gori bolest kvrgave kože goveda polako jenjava. Specijalistička veterinarska laboratorija u posljednja četiri dana potvrđuje na dnevnom nivou prosječno oko 20 novih slučajeva bolesti.

Broj novih slučajeva bolesti znatno je manji nego što je bio raniji prosjek, što upućuje na zaključak da daju rezultate mjere koje se intenzivno preduzimaju na terenu. Prema preliminarnim analizama, podaci pokazuju da je vakcinacija efikasna. Potvrde bolesti su kod onih životinja kod kojih period od vakcinacije nije duži od 10 dana. Podsjećamo da je za staranje imuniteta potrebno od 14 do 21 dan. Uz vakcinaciju, veoma je bitno što se efikasno sprovode mjere otkrivanja i eliminisanja zaraženih grla, koje sprovode stručne veterinarske ekipe i komisije Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uz podršku lokalnih uprava.

I dalje se najveći broj slučajeva bolesti registruje na području opština: Berane, Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje. Do danas je laboratorijski u Crnoj Gori potvrđeno 532 slučaja oboljelih goveda.  

Pregled bolesti po opštinama:

OPŠTINA

BROJ OBOLJELIH GRLA

Bijelo Polje

130

Berane

117

Mojkovac

99

Kolašin

84

Šavnik

22

Plav

11

Gusinje

10

Rožaje

17

Plužine

8

Andrijevica

12

Petnjica

7

Nikšić

5

Danilovgrad

4

Žabljak

3

Pljevlja

2

Podgorica

1

UKUPNO

532

 

Podsjećamo da je vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore završena. Pozivamo vlasnike čija goveda iz bilo kog razloga nijesu vakcinisana, da je njihova zakonska obaveza da pozovu lokalne veterinarske ambulante i obavjeste ih o lokaciji na kojoj se goveda nalaze, kako bi i ova goveda bila vakcinisana što je prije moguće.

Najavljena akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju nije bila uspješna. Naime, iako je Uprava obezbijedila vakcine, kamion za eventualno potrebni transport goveda i stavila na raspolaganje pet veterinara, pojedine opštinske službe, i nakon više apela, nijesu odazvale zakazanoj akciji.

Ponavljamo da se bolest kvrgave kože goveda ne prenosi na ljude, te da su meso i mlijeko, mlječni i mesni proizvodi koji se nalaze na tržištu bezbjedni, a da je cilj sprovođenja mjera i preporuka koje se odnose na ove proizvode sprječavanje širenja virusa na druge teritorije i zdrava goveda.

Ekspert iz EU u Crnoj Gori

U Crnoj Gori trenutno boravi vodeći ekspert iz Evropske unije za bolest kvrgave kože Dr Eva Tupurajnen (Eeva Tuppurainen). Posjeta eksperta za bolesti životinja bila je planirana ranije u okviru programa treninga veterinarskih službenika. S obzirom na pojavu bolesti kvrgave kože u Crnoj Gori i danonoćni angažman svih veterinaskih službi na suzbijanju bolesti, klasičan trening je odložen, a gospođa Tupurajnen odlučila je da da svoj doprinos na terenu kroz prenošenje iskustva i znanja o bolesti koja je nova u Evropi, ali decenijama prisutna na kontinentu Afrike. Ona će tokom ove sedmice zajedno sa predstavnicima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove boraviti na terenu i posjetiti gazdinstva na kojima je dijagnostikovana bolest kvrgave kože goveda. Ekspert će u izvještaju za EK napraviti i procjenu sprovedenih mjera i aktivnosti u Crnoj Gori na suzbijanju bolesti. Prvi utisci dr. Tupurajnen, nakon što se upoznala sa situacijom i aktivnostima koje je sprovela Uprava za bezbjednost hrane, su izuzetno pozitivni.

BOLEST PLAVOG JEZIKA

Bolest plavog jezika do danas je potvrđena kod ukupno 177 preživara, od čega na 174 ovce i tri krave. Najveći broj slučajeva registrovan je na područjima opština: Podgorice, Nikšića i Cetinja.

Pregled bolesti po opštinama:

OPŠTINA

BROJ OBOLJELIH GRLA

Podgorica

41

Šavnik

13

Plužine

2

Nikšić

35

Danilovgrad

34

Cetinje

35

Pljevlja

3

Mojkovac

1

Žabljak

5

Kolašin

7

Budva

1

ukupno

177

 

Veterinarske ekipe su na terenu i intenzivno preduzimaju propisane mjere suzbijanja ove bolesti.

Podsjećamo da se ni bolest plavog jezika ne prenosi na ljude. Od ove bolesti obolijevaju samo preživari, najčešće ovce, a rjeđe koze i goveda. Bolest se isključivo prenosi insektima iz roda Culicoides.

Bolest plavog jezika se ne liječi, ali životinje često mogu da prebole bez posljedica. U nekim slučajevima virus izaziva oboljenje sa vrlo izraženim kliničkim znacima koji mogu izazvati i uginuće životinja.

Vlasnicima goveda, ovaca i koza na teritoriji cijele Crne Gore, savjetuje se da u narednom periodu: ne nabavljaju nove životinje, ne miješaju svoje životinje sa drugim, sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom, preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže, da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće, postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Istovremeno, u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu.