Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje na dan 26.08.2016. godine

Datum objave: 26.08.2016 20:39 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


 

U poslednja četiri dana u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici potvrđeno je svega 8 novih slučajeva bolesti kvrgave kože kod goveda. Ovaj broj novih slučajeva znatno je manji nego što je to bio slučaj u ranijem periodu, kako je i očekivano i u skladu sa ranijim najavama Uprave za bezbjednost hrane.

Ovo upućuje na zaključak da je epozootija bolesti kvragve kože u završnoj fazi, sa izrazitim trendom opadanja i da su mjere koje su se u proteklom periodu preduzimale na terenu dale rezultate.

Imajući u vidu da je vakcinacija svih goveda u Crnoj Gori izvršena u prvoj polovini avgusta, kao i da je prošlo 10 do 25 dana od izvšene vakcinacije za pojedina goveda, može se smatrati da je znatna većina grla za dovoljnim zaštitnim imunitetom, te da je rizik od njihovog obolijevanja u narednom periodu veoma mali.

Još jednom podsjećamo javnost da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi jer se bolest kvrgave kože goveda ne prenosi na čovjeka. Konzumiranje mlijeka i proizvoda od mlijeka, u pogledu ove bolesti, ne predstavlja nikakav rizik za zdravlje ljudi.

Mjera termičke obrade mlijeka u zaraženim i ugroženim područjima Crne Gore naložena je isključivo radi sprječavanja eventualnog prenošenja virusa na druga goveda, ne iz razloga zaštite zdravlja ljudi. U suzbijanju bolesti, pored ove mjere, nalažu se i mjere usmrćivanja oboljelih goveda, spaljivanja sijena, dezinfekcije stajnjaka, dezinfekcije opreme i pribora na gazdinstvu, kao i dezinfekcija dvorišta. Sve ovo se nalaže sa ciljem uništavanja što veće količine eventualno prisutnog virusa u prostoru kako bi se spriječilo njegovo eventualno prenošenje na susjedna goveda. Iako ove mjere izgledaju rigorozno i veoma skupo, one su jedine kojima se može speiječiti širenje bolesti na goveda i rezultat je već očigledan.

 

PR Služa Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja