Manja slova Veća slova RSS
>

EFSA: Objavljen naučni izvještaj o epidemiji bolesti kvrgave kože (LSD) u jugo-istočnoj Evropi

EFSA: Objavljen naučni izvještaj o epidemiji bolesti kvrgave kože (LSD) u jugo-istočnoj Evropi
Datum objave: 28.04.2017 11:49 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


Vakcinacija goveda koja je sprovedena u jugo-istočnoj Evropi tokom 2015-2016. godine uspješno je ograničila dalje širenje ove bolesti. Ovo je zajednički zaključak epidemiološke analize koju je sprovela EFSA u saradnji sa zemljama u kojima se bolest pojavila i koje su bile pod rizikom od pojave iste.

Naučni izvještaj:  Bolest kvrgave kože: 1. prikupljanje podataka i analiza (Lumpy skin disease: I. Data collection and analysis) nadovezuje se na EFSA-inu naučnu izjavu objavljenu u avgustu 2016. godine, u kojem je EFSA preporučila sprovođenje mjere vakcinacije kako bi se smanjio broj epidemija BKK u područjima u kojima se bolest već pojavila ili je postojao rizik od njene pojave.

„Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, sve zemlje uključene u proces prikupljanja podataka, pokazale su visok nivo predanosti i kooperativnosti“, istakao je je Alessandro Broglia,stručni saradnik u EFSA-i.

Među uzrocima odgovornim za širenje ove bolesti, naglasak je stavljen na prisutnost insekata-vektora koji prenose ovu bolest u većoj mjeri, posebno zbog visokih temperatura i blizine zaraženih farmi.

Preporuke

Stručnjaci su iznijeli preporuke u cillju unaprijeđenja prikupljanja podataka i samih analiza. Osim toga, date su i preporuke za laboratorijsko prepoznavanje razlike između vakcinisanih i sumnjivih životinja. U situaciji kada je većina životinja vakcinisana, potrebno je u što kraćem vremenu prijaviti svaku novu sumnju na bolest i potvrditi je laboratorijskim testiranjem (uključujući razlikovanje terenskog soja virusa  i soja porijeklom iz vakcinacije). Takođe, treba sistemski i za svaku individualnu životinju evidentirati nuspojave koje se javljaju kao posljedica vakcinacije. Posebno se preporučuje praćenje vektora koji se smatraju penosiocima ove bolesti.

Zajednički rad

Na izradi ovog naučnog izvještaja, EFSA-ini stručnjaci radili su u saradnji s nadležnim tijelima i iz naše zemlje, kao i iz Grčke, Bugarske, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Turske, Rumunije i Kosova. Masovna vakcinacija životinja sa živom oslabljenom vakcinom koju su sprovele sve zahvaćene zemlja, dovela je u kratkom vremenu do 90 % vakcinisane populacije ugroženih životinja. Time su nadležna tijela ovih zemalja pokazala visoki stepen odgovornosti i spremnosti za kontrolom epidemije.

Naučni izvještaj o epidemiji bolesti kvrgave kože (LSD) u jugo-istočnoj Evropi možete preuzeti ovdje:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.4773/epdf