Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Satanci EFSA-e i GF TAD-sa u Crnoj Gori

Datum objave: 16.10.2017 12:19 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora će u periodu od 18. do 20. oktobra 2017. godine biti domaćin sastanka ekspertskog tima za bolest kvrgave kože Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) i Peti sastanak ekspertke grupe za bolest kvrgave kože za Jugositočnu Evropu koju je osnovala Evropska komisija (EK), Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) i  Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) a koja djeluje u okviru programa za kontrolu prekograničnih bolesti životinja (GF TAD's).

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja odnosno Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sastanci će biti održani u hotelu Queen of Montenegro, u Budvi. 

Sastanak eksperskog tima za bolest kvrgave kože EFSA će u srijedu, 18. oktobra, u 09:00 h, otvoriti direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković, dok će u četvrtak 19. oktobra u 09:00 h sastanak GF-TADs otvoriti Bernard Van Goethem direktor direktorata Evropske komisjie za krizni menadžment za hranu, životinje i bilje (DG SANTE) i direktorica Uprave Vesna Daković.

Na ovim sastancima u Crnoj Gori učestvovaće oko 50 delegata iz više od 20 zemalja, koji će razgovarati o sprovođenju daljih mjera za sprječavanje širenja i pojavljivanja bolesti kvrgave kože. Biće analizirane sprovedene mjere u prethodnom periodu i dalje mogućnosti koofinasiranja sprovođena mjera od strane Evropske Komisije.

Podsjećamo da je Crna Gora, u 2016. godini uspješno sprovela mjere suzbijanja bolesti kvrgave kože, po ocjeni ekspertske grupe, pa je u prilog tome dobila podršku EK u vakcinama i novcu. U 2017. godini, shodo zaključcima ekspertske grupe sprovedena je preventivna vakcinacija koja je rezultirala time da ove godine nije bilo novih slučajeva bolesti kvrgave kože u Crnoj Gori, a EK je takođe donirala vakcine i jedan dio donacije biće obezbjeđen u novcu.  

Organizacija ovih sastanaka u Crnoj Gori potvrda je uspješnosti sprovedenih mjera naše zemlje u borbi protiv bolesti kvrgave kože, tokom 2016. i 2017. godine koje su rezultirale sprečavanjem daljeg širenjem ove bolesti ka zapadu Evrope.