Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Афричка куга свиња

17.09.2019.

Саопштење: Одржана радионица за ветеринаре и фармере у оквиру Пројекта „Спремност земаља Балкана у случају појаве Афричке куге свиња“

Саопштење: Одржана радионица за ветеринаре и фармере у оквиру Пројекта „Спремност земаља Балкана у случају појаве Афричке куге свиња“ У организацији ФАО (Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација), од 10. до 12. септембра 2019. године експерти са Института Фриедрицх Лоеффлер у Њемачкој, одржали су у Подгорици радионицу на тему спровођења биосигурносних мјера на фармама.

10.09.2019.

Представници Црне Горе у Софији на регионалном састанаку поводом афричке куге свиња

Представници Црне Горе у Софији на регионалном састанаку поводом афричке куге свиња

Представници земаља региона у којима се појавила болест афричке куге свиња (Бугарска, Румунија, Мађарска, Србија), као и осталих земља Европе у којима постоји ризик од преношења ове болести, међу којима је и Црне Гора, окупили су се данас у Софији, како би размотрили и договорили најбоље моделе сарадње и координације за ефикасно спровођење мјера за сузбијање и спрјечавање ширења ове болести која претставља пријетњу секторима свињогојства у овим земљама.

16.08.2019.

Саопштење: Одржана радионица за ветеринаре Црне Горе - Афричка куга свиња

Саопштење: Одржана радионица за ветеринаре Црне Горе - Афричка куга свиња

У организацији Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове уз подршку Специјалистичке ветеринарске лабораторије дана 16. августа 2019. године у Подгорици је одржана радионица за ветеринаре из ветеринарских амбуланти на тему Афричка куга свиња: етиологија, епизоотиологија, распрострањеност болести у свијету, начини преношења, дијагностика (клиничка слика, симптоми, лабораторијска дијагностика, Начин узорковања и достављања узорака код сумње на болест), мјере превенције и контроле, прописи за контролу болести.

12.08.2019.

Ажурирана листа држава из којих је забрањен увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња због пријаве сумње на појаву ове болести у Републици Србији

У складу са тачком 1. Наредбе о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18), којом је прописано да се ради спречавања уношења нарочито опасне заразне болести афричке куге свиња у Црну Гору, забрањује увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња преко територије Црне Горе, поријеклом из држава, односно подручја држава Европске уније и других држава у којима према подацима Међународне организације за здравље животиња постоји сумња, односно у којима је потврђена болест афричке куге свиња.

09.08.2019.

Листа држава и подручја држава из којих је забрањен увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња

У складу са тачком 7. Наредбе о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18), Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове објављује листу подручја и држава, у којима постоји сумња, односно у којима је потврђена болест Афричке куге свиња, на основу података Међународне организације за здравље животиња и Европске комисије.