Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јесења школа “Процјена ризика у систему безбједности хране”

Јесења школа “Процјена ризика у систему безбједности хране”
Датум објаве: 22.10.2019 13:00 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


УБХВФП
У периоду од 14. до 18. октобра Европска агенција за безбједност хране (ЕФСА) је одржала јесењу школа у Осијеку, Хрватска на тему “Процјена ризика у систему безбједности хране” у којој су учествовали и представници Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, Центра за екотоксиколошка истраживања (ЦЕТИ) и Универзитета Доња Горица.

Јесења школа је организована у оквиру програма ИПА 2019-2021, предприступног програма финансираног од стране Европске комисије.

Експерти Хрватске агенције за сигурност хране и Хрватске агенције за пољопривреду и храну (ХАПИХ) упознали су учеснике са дешавањима у ЕУ као и са тренутном ситуацијом у Хрватској у области безбједности хране.

Програм је имао за циљ разумјевање рада ЕФСА-е, као и размјену мишљења и успостављање механизма размјене података између предприступних земаља, држава чланица ЕУ и ЕФСА-е. Учесници су упознати са начином прикупљања података и извјештавања ЕУ када су у питању зоонозе, хемијске резидуе у храни, антимикробна резистенција, тровања изазвана храном, као и са начинима прикупљања података о потрошњи хране на националном нивоу. Посебна пажња стављена је  на комуникацију у кризним ситуацијама као и  на подизање спремности региона да се суочи са ризицима у храни.

Поред представника Црне Горе овој јесењој школи су присуствовали и представници институција из Србије, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Косова, и Турске.