Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Афричка куга свиња: рано откривање је кључ за контролу ширења болести

Афричка куга свиња: рано откривање је кључ за контролу ширења болести
Датум објаве: 06.11.2019 15:22 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


Унапријеђен надзор, комуникација и сарадња су кључни фактори за контролу ширења афричке куге свиња у Европи, према новој процјени ризика коју је извршила ЕФСА.

У складу са захтјевима Европске Комисије, ЕФСА је извршила процјену потенцијала ширења болести у југоисточној Европи. Према овој провцјени могуц́е је ширење болести међу девет земаља у којима болест тренутно није идентификована - Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Грчке, Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Словеније.

ЕФСА закључује да су шансе за ширење болести међу тим земљама у току прве године од уношења врло велике и крећу се од 66 до 100%. Међутим, шансе да се болест шири на запад у друге државе чланице ЕУ у истом временском периду, оцијењене су као врло ниске (0-15%).

Мјере контроле које се примјењују у ЕУ од 2014. године, требало би да се и даље фокусирају на важност раног откривања и спремности у случају појаве, процјењује ЕФСА. Посебан нагласак је на:

Строгом надзору, посебно надзору дивљих и домац́их свиња, који остаје најефикасније средство за рано откривање афричке куге свиња.

Мјере за ограничавање приступа дивљих свиња храни и додатно смањење лова на дивље свиње.

Кампање за подизање свијести путника, ловаца, фармера итд. како би се ограничио ризик ширења и подршка раној детекцији болести.

Комуникација и сарадња националних органа и свих заинтересованих страна у циљу подршке кампањама за подизање свести.

Активности обуке ветеринарских инспектора, других надлежних тијела и ловаца како би се повец́ала вјероватноц́а раног откривања и ефикасне контроле.

ЕФСА-ина студија процјене ризика у југоисточној Европи је доступна на сљедећем линку: