Manja slova Veća slova RSS
UBHVFP



Međunarodna saradnja

18.06.2020.

Dobrobit svinja prilikom klanja: mjere za rješavanje problema dobrobiti

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja prilikom klanja uzrokovane su neadekvatnom stručnošću lica koja vrše klanje i loše projektovanim i izgrađenim objektima za klanje. To je jedan od glavnih zaključaka posljednjeg naučnog mišljenja EFSA-e o dobrobiti životinja tokom procesa klanja.

10.03.2020.

Novi interaktivni alat o otpornosti na antibiotike

Novi interaktivni alat o otpornosti na antibiotike

Nakon posljednjeg izveštaja o antimikrobnoj rezistenciji zoonoza koji su objavili Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), a u cilju jednostavnijeg prikaza prikupljenih podataka, EFSA je pokrenula interaktivni alat za vizuelizaciju podataka o antimikrobnoj rezisteciji.

19.02.2020.

Novo istraživanje javnog mnjenja daje uvid u percepciju bezbjednosti hrane u Crnoj Gori

Novo istraživanje javnog mnjenja daje uvid u percepciju bezbjednosti hrane u Crnoj Gori

EFSA Eurobarometar za bezbjednost hrane daje vrijedan uvid o stavovima potrošača iz pet pretpristupnih zemalja EU - Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske – čime su dopunjeni rezultati iz 28 zemalja članica EU.

06.11.2019.

Afrička kuga svinja: rano otkrivanje je ključ za kontrolu širenja bolesti

Afrička kuga svinja: rano otkrivanje je ključ za kontrolu širenja bolesti

Unaprijeđen nadzor, komunikacija i saradnja su ključni faktori za kontrolu širenja afričke kuge svinja u Evropi, prema novoj procjeni rizika koju je izvršila EFSA.

06.11.2019.

EFSA - WERNER BALTES FELLOWSHIP

EFSA - WERNER BALTES FELLOWSHIP

Njemački savezni institut za procjenu rizika (BfR) u okviru promocije naučnih talenata i međunarodne saradnje nudi priliku za tromjesečni boravak diplomaca iz država članica EU i zemalja van Evropske unije.

22.10.2019.

Jesenja škola “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane”

Jesenja škola “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane”

U periodu od 14. do 18. oktobra Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) je održala jesenju škola u Osijeku, Hrvatska na temu “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane” u kojoj su učestvovali i predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI) i Univerziteta Donja Gorica.

07.06.2019.

Objavljen poziv za stručnu praksu u Evropskoj agenciji za bezbjednost hrane (EFSA) za 2019. godinu

Program stručne prakse je prilika za sticanje profesionalnog iskustva, razvoj i jačanje sposobnosti i vještina u u stimulativnoj, dinamičnoj i multikulturalnoj radnoj sredini.

25.03.2019.

EFSA - Bolest kvrgave kože: 2018. godina bez novih slučajeva bolesti na Balkanu

EFSA - Bolest kvrgave kože: 2018. godina bez novih slučajeva bolesti na Balkanu

Vakcinacija i ostale mjere kontrole uspješno su zaustavile epidemiju bolesti kvrgave kože goveda (Lumpy Skin Disease - LSD) na Balkanu, ukazuju novi podaci.

21.03.2019.

Ljetnja škola "Rizik i benefiti - Bezbjednost hrane i ishrane"

Ljetnja škola "Rizik i benefiti - Bezbjednost hrane i ishrane"

Različiti zdravstveni efekti povezani sa potrošnjom hrane, zajedno sa sve većom potrebom za savjetima o tome šta je zdrava i bezbjedna ishrana, doveli su do razvoja različitih istraživačkih disciplina u oblasti bezbjednosti hrane.

08.03.2019.

Antimikrobna rezistencija - EFSA interaktivni alat

Antimikrobna rezistencija - EFSA interaktivni alat

Podaci koje je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) otkrivaju da antimikrobna sredstva koja se koriste za liječenje bolesti koje se mogu prenositi između životinja i ljudi, kao što su kampilobakterioza i salmoneloza, postaju manje djelotvorna.