Manja slova Veća slova RSSVijesti

06.11.2019.

Afrička kuga svinja: rano otkrivanje je ključ za kontrolu širenja bolesti

Afrička kuga svinja: rano otkrivanje je ključ za kontrolu širenja bolesti Unaprijeđen nadzor, komunikacija i saradnja su ključni faktori za kontrolu širenja afričke kuge svinja u Evropi, prema novoj procjeni rizika koju je izvršila EFSA.

06.11.2019.

EFSA - WERNER BALTES FELLOWSHIP

EFSA - WERNER BALTES FELLOWSHIP

Njemački savezni institut za procjenu rizika (BfR) u okviru promocije naučnih talenata i međunarodne saradnje nudi priliku za tromjesečni boravak diplomaca iz država članica EU i zemalja van Evropske unije.

04.11.2019.

Javni poziv - Nacrt nacionalne strategije za kontrolu populacije pasa u Crnoj Gori

Na osnovu čl. 14 i 15 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija ("Službeni list CG", broj 41/18), Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, daje na javnu raspravu

23.10.2019.

U Podgorici počeo regionalni skup o borbi protiv antimikrobne rezistencije: Zajednički na prevenciji i kontroli upotrebe antibiotika kod životinja i ljudi

U Podgorici počeo regionalni skup o borbi protiv antimikrobne rezistencije: Zajednički na prevenciji i kontroli upotrebe antibiotika kod životinja i ljudi

U Podgorici je počeo višednevni regionalni skup na temu prevencije i kontrole antimikrobne rezistencije (AMR) koja predstavlja sve veću prijetnju javnom zdravlju, s obzirom na sve veći procenat smrtnih slučajeva na globalnom nivou kao posljedice infekcija uzrokovanih bakterijama koje su otporne na antibiotike.

22.10.2019.

Jesenja škola “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane”

Jesenja škola “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane”

U periodu od 14. do 18. oktobra Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) je održala jesenju škola u Osijeku, Hrvatska na temu “Procjena rizika u sistemu bezbjednosti hrane” u kojoj su učestvovali i predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI) i Univerziteta Donja Gorica.

22.10.2019.

Izvještaj o praćenju mediteranske voćne muve Ceratitis capitata na području crnogorskog primorja i preporuke proizvođačima

U periodu 27.09. - 01.10.2019. godine izvršen je pregled klopki -Tephri klopki (sa atraktantom Biolure) i Jackson klopki (sa atraktantom Trimedlure), na lokalitetima od Ulcinja do Herceg Novog (Ulcinj - Gornji Štoj, Donji Štoj, Bar – Čeluga, Lastva Grbaljska, Bigovo, Baošići, Zelenika, Herceg Novi). Klopke su postavljene u plantažnim zasadima citrusa i u mješovitim voćnim zasadaima.

18.10.2019.

Održan šesti sastanak Upravnog odbora projekta “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore”

Održan šesti sastanak Upravnog odbora projekta “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore”

Šesti sastanak Upravnog odbora projekta “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore” održan je 17. oktobra 2019. godine u prostorijama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u Podgorici. Pored predstavnika Uprave, sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Specijalističke veterinarske laboratorije, Ministarstva vanjskih poslova kao i članovi projektnog tima.

15.10.2019.

Pregled klopki i plodova za muvu masline i preporuka za brzu berbu i preradu maslina

U skladu sa izvještajem odgovornog lica za vršenje stalnog nadzora nad muvom masline, preporučuje se maslinarima da idu u brzu berbu i preradu masline, uzimajući u obzir da je brojnost muve masline i dalje velika, a da se zbog karence ne može vršiti hemijski tretman.