Manja slova Veća slova RSS
>

U toku obuka za lovce na temu afričke kuge svinja: Edukacija u cilju prevencije od unošenja bolesti u Crnu Goru

U toku obuka za lovce na temu afričke kuge svinja: Edukacija u cilju prevencije od unošenja bolesti u Crnu Goru
Datum objave: 30.09.2018 10:43 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


U okviru niza mjera koje se sprovode za sprječavanje unošenja bolesti afričke kuge svinja u Crnu Goru, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, u kontinuitetu realizuje edukativne radionice za subjekte koji su povezani sa rizicima vezanim za ovu zaraznu bolest koja se pojavila u zemaljama Evrope.


U saradnji sa Lovačkim savezom Crne Gore, u toku su predavanja za lovce na temu afričke kuge svinja, bolesti koja predstavlja opasnost kako po zdravlje domaćih, tako i divljih svinja.


Predavanja su održana u Podgorici za lovce iz lovišta Ulcinj, Bar, Petrovac, Primorje, Podgorica I, Podgorica II i Podgorica III, Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Manastir Morača, Rovca i Kolašin. U Beranama je održano predavanje za lovce iz lovišta Bijelo Polje, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica, a 2. oktobra predavanje će biti održano u Nikšiću za lovce iz lovišta Tivat, Kotor, Risan, Grahovo, Velimlje, Nikšić, Plužine, Šavnik i Pljevlja.


Cilj ovih predavanja je da se lovci upoznaju sa osnovnim karakteristikama ove bolesti posebno kod divljih svinja, mjerama koje je Uprava Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja preduzela u cilju prevencije pojave ove bolesti u Crnoj Gori, kao i njihovim obavezama kao korisnika crnogorskih lovišta.


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Lovački savez Crne Gore su i u prethodnom periodu zajedno realizovali niz uspješnih projekata od kojih posebno treba istaći oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnila, zahvaljujući kojoj od marta 2012. godine nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila, ni kod domaćih, ali ni kod divljih životinja u Crnoj Gori.


Afrička kuga svinja je vrlo kontagiozna virusna zarazna bolest svinja (domaćih i divljih) koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom i do 100%. Uzročnik bolesti je virus.

Važno je istaći da ova bolest nije zoonoza, odnosno ne prenosi se na ljude. Virus se može širiti na veće udaljenosti transpotnim sredstvima i ljudima. Bolest se ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti, te je jedina moguća mjera sprečavanja pojave bolesti prevencija pojave bolesti.


Podsjećamo da je u cilju sprječavanja unošenja ove bolesti u Crnoj Gori na snazi Naredbu o zabrani uvoza i tranzita pošiljki domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja, te da su date i jasne preporuke držaocima svinja. 

http://www.ubh.gov.me/rubrike/africka_kuga_svinja/190577/Saopstenje-sirenje-africke-kuge-svinja-u-Evropi.html


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je pripremila i distribuirala flajere za lovce i javnost koji su dostupni i na sajtu Uprave, na sledećem linku

http://www.ubh.gov.me/rubrike/africka_kuga_svinja/189690/Informativni-materijal-Africka-kuga-svinja-CG-informisanje-javnosti-i-Africka-kuga-svinja-CG-lovci.html

 

MPRR


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja