Manja slova Veća slova RSS
>

Povodom Svjetskog dana zaštite dobrobiti životinja – 4. oktobra Savjet za zaštitu životinja razmatrao postignute rezultate

Datum objave: 04.10.2018 14:26 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


Povodom Svjetskog dana zaštite dobrobiti životinja - 4. oktobra, Savjet za zaštitu životinja održao je četvrtu sjednicu na kojoj su sumirani rezultati do sada realizovanih aktivnosti i definisani koraci za naredni period.

Podsjećamo da je prva sjednica Savjeta održana 27. juna 2018. godine, te da je toj sjednici, osim članova Savjeta, prisustvoao i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović. U okviru definisanja prioritetnih aktivnosti Savjeta, aktuelna situacija nametnula je važnost rješavanja problema i unapređenja stanja u oblastima koje se tiču populacije pasa lutalica i odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima.  Kao odgovor na te izazove realizovane su sljedeće aktivnosti:

• Pripremljen je podzakonski akt koji uređuje oblast identifikacije i registracije kućnih ljubimaca

• U toku je ocjenjivanje najpovoljnije ponude prema tenderu za nabavku softfera za nadogradnju postojeće elektronske baze za identifikaciju i registraciju životinja, sa bazom za pse, a koja će biti realizovana u narednih pola godine

• Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je planom budžeta za 2019. godinu tražila dodatna finansijska sredstva, kako bi se programom mjera obavezne zdravstvene zaštite životinja obuhvatila nabavka čipova za pse, nabavka vakcina protiv bjesnila i platila vakcinacija pasa protiv bjesnila.

• Veterinarska komora će dati predlog jedinstvene cijene za sve ambulante u Crnoj Gori za uslugu čipovanja i izdavanja pasoša i ta cijena će, u skladu sa dogovorom na Savjetu, u 2019. godini biti na nivou participacije u troškovima.

• Dogovoreno je da se kroz IPA projekat što prije, već u oktobru, počne izrada Strategije za pse lutalice 

Ovim bi se stvorile pretpostavke da se od 2019. godine može uvesti procedura identifikacije i registracije pasa, što bi značilo i sprovođenje kaznene politike za neodgovorno vlasništvo.

UBHVFPPodsjećamo i da je povodom prepoznatog nedovoljnog poznavanja obaveza, odgovornosti i nadležnosti svih odgovornih u sistemu zaštite dobrobiti životinja Savjet uputio javni apel nadležnim organima lokalnih samouprava da postupaju u skladu sa ovlašćenjima i preduzmu mjere protiv neodgovornih držalaca kućnih ljubimaca i drugih životinja. Svim lokalnim samoupravama koje nijesu donijele propis o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca ukazano je na potrebu da to hitno urade i da u skladu sa tim propisom postupaju. Apelovano je i na lokalne službe nadležne za komunalne poslove da blisko sarađuju sa lokalnim veterinarskim inspektorima i Upravom. Pozvani su predsjednici opština na čijoj teritoriji nema azila, da po hitnom postupku izdvoje sredstva, organizuju adekvatnu službu i urede smještaj za nezbrinute životinje.

Na trećoj sjednici Savjeta, koja je održana u Beranama, u okviru naučno-strukovnog skupa “Veterinarski dani”, a na kojoj je prisustvovao podpredsjednik Vlade Milutin Simović, kao i predsjednici lokalnih samouprava i njihovi saradnici, posebno je akcentovano pitanje zajedničkog rada i aktivnosti na rješavanju pitanja zaštite dobrobiti životinja. Data je puna podrška zajedničkom radu svih aktera i istaknuti dobri primjeri saradnje lokalnih samouprava i NVO koje se bave zaštitom dobrobiti životinja, koji su dali podstrek i drugim lokalnim upravama za zajedničke aktivnosti.

Na današnjoj sjednici konstatovano je da i dalje postoje nejasnoće u dijelu nadležnosti u ovoj oblasti, te da u pravcu edukacije treba nastaviti aktivnosti.  Dogovorena je izrada brošure u kojoj će biti tačno definisane nadležnosti institucija, u skladu sa propisima. 

U narednom periodu, akcenat će biti na unapređenju uslova u postojećim skloništima za napuštene kućne ljubimce,  njihova održivost, kao i uspostavljanje potrebnog broja novih u opštinama gdje ne postoje.

Savjet za zaštitu životinja nastaviće intenzivan rad na unapređenju uslova za dobrobit životinja u Crnoj Gori.