Manja slova Veća slova RSS
>

Održana radionica na temu: Higijenski zahtjevi za preradu mlijeka i proizvodnju proizvoda od mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima

Održana radionica na temu: Higijenski zahtjevi za preradu mlijeka i proizvodnju proizvoda od mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima
Datum objave: 12.10.2018 14:22 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


UBHVFP UBHVFP
Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije i Nacionalnim trening Centarom za mljekarstvo Holandije, organizovala radionicu za poljoprivredne proizvođače koji se bave preradom mlijeka i proizvodnjom sira na gazdinstvima. Ova radionica je rezultat dugoročne saradnje Ambasade Holandije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja – Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i spremnosti da pruže pomoć Crnoj Gori na putu EU integracija u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Radionica na temu „Higijenski zahtjevi za preradu mlijeka i proizvodnju proizvoda od mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima“ organizovana je u zgradi „Tehnopolisa“ u opštini Nikšić. Radionicu je otvorio ataše za poljoprivredu Amasade Kraljevine Holadnije, g-din Geert Kits Nuewenkamp - Pomoćnik za poljoprivredu u ambasadi Kraljevine Holandije. Predavač je bio g-din Jan Ulfman, predstavnik Nacionalnog trening Centara za mljekarstvo Holandije koji je kako putem prezentacije, tako i u neposrednoj komunikaciji prenio iskustva Holandije i crnogorskim proizvođačima sira. Ukazano je na rizike koje ova proizvodnja i ovaj proces nose od uzgoja i ishrane životinja, muže, sakupljanja i čuvanja sirovog mlijeka do prerade, zrenja, čuvanja, prezentovanja i stavljanja sira na tržište.

Radionica je organizovana u tri sesije kojim su prisustvovali poljoprivredni proizvođači iz opština Nikšić, Plužine, Šavnik, zatim Žabljak, Podgorica, Danilovgrad, i na kraju, poljoprivredni proizvođači sa područja Pljevalja.

Radionici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja - Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Direkcije za stočarstvo.

Radionice na ovu temu će biti organizovane do kraja godine i na području ostalih opština.

UBHVFP UBHVFP