Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Одржана радионица за ветеринаре Црне Горе - Афричка куга свиња

Саопштење: Одржана радионица за ветеринаре Црне Горе - Афричка куга свиња
Датум објаве: 16.08.2019 18:42 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


УБХВФП  УБХВФП
У организацији Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове уз подршку Специјалистичке ветеринарске лабораторије дана 16. августа 2019. године у Подгорици је одржана радионица за ветеринаре из ветеринарских амбуланти на тему Афричка куга свиња: етиологија, епизоотиологија, распрострањеност болести у свијету, начини преношења, дијагностика (клиничка слика, симптоми, лабораторијска дијагностика, начин узорковања и достављања узорака код сумње на болест), мјере превенције и контроле, прописи за контролу болести. 

Радионици је присуствовао велики број ветеринара и након презентације др Б. Аџића из Специјалистичке ветеринарске лабораторије о овој болести, дискутовало се нарочито о мјерама које ветеринари и остало ветеринарско особље мора предузети у случају сумње на ову болест, примјену биосигурносних мјера приликом посјета фармама свиња као и мјерама у случају појаве болести.

Наглашено је да примјена свих превентивних мјера за спречавање појаве болести, а у случају појаве, правовремена пријава и дијагностика и предузимање прописаних мјера мора бити заједнички интерес свих актера – држаоца, ловаца, ветеринарске службе, државних органа као и свих грађана како би се ризик од појаве болести и евентуалне посљедице болести свеле на најмању могућу мјеру. 

Закључак је да је теренска ветеринарска служба врло значајна карика у подизању информисаности држаоца свиња о свим мјерама превенције ове болести – првенствено примјене биосигурносних мјера, које држаоци морају да предузимају редовно, а нарочито када постоји опасност од уноса вируса и појаве болести. Ветеринарска служба је спремна да се као и до сада, посебно истичући резултате у спречавању појаве и ширења, као и искоријењивања такође нарочито опасне заразне болести квргаве коже говеда, ефикасно и у пуном капацитету заложи за очување здравља животиња.


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове