Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У Беранама почело научно стручно савјетовање – „Ветеринарски дани 2019“ и одржана сједница Савјета за заштиту животиња

У Беранама почело научно стручно савјетовање – „Ветеринарски дани 2019“ и одржана сједница Савјета за заштиту животиња
Датум објаве: 29.08.2019 16:28 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


УБХВФПУ организацији Ветеринарске коморе Црне Горе, у Беранама је данас почело дводневно међународно савјетовање „Ветеринарски дани 2019“.
  
Јубиларне десете по реду Ветеринарске дане свечано је отворила директорица Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Весна Даковић.
 
Даковићева је изразила задовољство континуитетом одржавања оваквог скупа који окупља еминентне стручњаке из области ветеринарства и прилике да се на научном и стручном нивоу размотре изазови у области здравља и добробити животиња, као претпоставке и за осигуравање безбједне хране.
  
Ветеринарски дани окупили су стручњаке свјетске организације за здравље животиња (ОИЕ) из земаља региона и Црне Горе. Програм савјетовања обухватио је теме из области ветеринарске дјелатности: употреба ветеринарских љекова и антимикробна резистенција, здравље животиња и мјере контроле заразних болести животиња, са посебним акцентом на афричку кугу свиња, хирургију и ортопедију малих животиња.

Скупу су присуствовати предсједник и потпредсједници Федерације ветеринара Европе, затим декани ветеринарских факултета из Београда и Сарајева, ове године по први пут и Ветеринарског факултета Загребачког свеучилишта, предсједници ветеринарских комора Србије, Републике Српске, Албаније, Косова, Републике Сјеверне Македоније. Уприличено је и потписивање споразума о сарадњи комора региона, у циљу отваривања тјешње и конкретне сарадње институција у овој области.

Осигуравање добробити животиња заједнички задатак

У оквиру Ветеринарских дана одржана је 11. сједница Савјета за заштиту животиња. Сједници су присуствовали представници црногорских локалних самоуправа и НВО организације.

На сједници Савјета сагледани су резултати активности спроведених у претходном периоду, као и будући планови, на нивоу локалних самоуправа, у циљу рјешавања бројних изазова везаних за псе луталице, напада паса на људе и нехуман односа према животињама. Такође, дефинисани су даљи кораци, посебно у дијелу заједничких активности у сусрет предстојећој  идентификацији и регистрацији паса, и успостављање централне базе и регистра кућних љубимаца.
 
УБХВФП
Пројекти НВО подржани са 141,5 хиљада еура

Током  сједнице уручени су уговори о подршци невладиним организацијама којима су додијељена средства, у укупном износу од 141.417,87€ за реализацију пројеката, по јавном конкурсу Министарства пољопривреде и руралног развоја у области заштите добробити животиња за 2019. годину, и то: НВО: „Пријатељи животиња“ Подгорица, „РинТин Тин“ Подгорица, „Корина Анималс“ Никшић, „Спаси ме“ Бар, „Рикијево Царство“ Колашин, „Мали-Велики рај“ Подгорица,“Друштво за заштиту животиња“ Подгорица, и „Актива зона“ Цетиње.

Почиње кампања „Друг из снова, а без крова“

Управа за безбједност хране представила је и почетак кампање за подизање свијести о одговорном власништву над кућним љубимцима, која се реализује кроз пројекат финансиран из претприступне помоћи ЕУ (ИПА 2014).

Кампања за одговорно држање паса указује на важност боље информисаности и едукације о теми напуштених паса са фокусом на одговорно власништво овог омиљеног кућног љубимца. У том смислу, садашњи и будући власници паса, а посебно родитељи су главне циљне групе кампање, док су локалне самоуправе и невладине организације кључни субјекти у промовисању удомљавања напуштених паса.

Кампања за одговорно држање паса, чији је слоган: “Друг из снова, а без крова“ трајаће 3 недјеље, почевши од 29. августа 2019. Кампању ће имплементирати Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове уз подршку ветеринарске инспекције, ветеринарских амбуланти, невладиних организација, општина и пројекта који финансира ЕУ под називом “Подршка ветеринарском сектору Црне Горе”.


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове