Manja slova Veća slova RSS
>

U Beranama počelo naučno stručno savjetovanje – „Veterinarski dani 2019“ i održana sjednica Savjeta za zaštitu životinja

U Beranama počelo naučno stručno savjetovanje – „Veterinarski dani 2019“ i održana sjednica Savjeta za zaštitu životinja
Datum objave: 29.08.2019 16:28 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


UBHVFPU organizaciji Veterinarske komore Crne Gore, u Beranama je danas počelo dvodnevno međunarodno savjetovanje „Veterinarski dani 2019“.
  
Jubilarne desete po redu Veterinarske dane svečano je otvorila direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.
 
Dakovićeva je izrazila zadovoljstvo kontinuitetom održavanja ovakvog skupa koji okuplja eminentne stručnjake iz oblasti veterinarstva i prilike da se na naučnom i stručnom nivou razmotre izazovi u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja, kao pretpostavke i za osiguravanje bezbjedne hrane.
  
Veterinarski dani okupili su stručnjake svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) iz zemalja regiona i Crne Gore. Program savjetovanja obuhvatio je teme iz oblasti veterinarske djelatnosti: upotreba veterinarskih ljekova i antimikrobna rezistencija, zdravlje životinja i mjere kontrole zaraznih bolesti životinja, sa posebnim akcentom na afričku kugu svinja, hirurgiju i ortopediju malih životinja.

Skupu su prisustvovati predsjednik i potpredsjednici Federacije veterinara Evrope, zatim dekani veterinarskih fakulteta iz Beograda i Sarajeva, ove godine po prvi put i Veterinarskog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta, predsjednici veterinarskih komora Srbije, Republike Srpske, Albanije, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije. Upriličeno je i potpisivanje sporazuma o saradnji komora regiona, u cilju otvarivanja tješnje i konkretne saradnje institucija u ovoj oblasti.

Osiguravanje dobrobiti životinja zajednički zadatak

U okviru Veterinarskih dana održana je 11. sjednica Savjeta za zaštitu životinja. Sjednici su prisustvovali predstavnici crnogorskih lokalnih samouprava i NVO organizacije.

Na sjednici Savjeta sagledani su rezultati aktivnosti sprovedenih u prethodnom periodu, kao i budući planovi, na nivou lokalnih samouprava, u cilju rješavanja brojnih izazova vezanih za pse lutalice, napada pasa na ljude i nehuman odnosa prema životinjama. Takođe, definisani su dalji koraci, posebno u dijelu zajedničkih aktivnosti u susret predstojećoj  identifikaciji i registraciji pasa, i uspostavljanje centralne baze i registra kućnih ljubimaca.
 
UBHVFP
Projekti NVO podržani sa 141,5 hiljada eura

Tokom  sjednice uručeni su ugovori o podršci nevladinim organizacijama kojima su dodijeljena sredstva, u ukupnom iznosu od 141.417,87€ za realizaciju projekata, po javnom konkursu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u oblasti zaštite dobrobiti životinja za 2019. godinu, i to: NVO: „Prijatelji životinja“ Podgorica, „RinTin Tin“ Podgorica, „Korina Animals“ Nikšić, „Spasi me“ Bar, „Rikijevo Carstvo“ Kolašin, „Mali-Veliki raj“ Podgorica,“Društvo za zaštitu životinja“ Podgorica, i „Aktiva zona“ Cetinje.

Počinje kampanja „Drug iz snova, a bez krova“

Uprava za bezbjednost hrane predstavila je i početak kampanje za podizanje svijesti o odgovornom vlasništvu nad kućnim ljubimcima, koja se realizuje kroz projekat finansiran iz pretpristupne pomoći EU (IPA 2014).

Kampanja za odgovorno držanje pasa ukazuje na važnost bolje informisanosti i edukacije o temi napuštenih pasa sa fokusom na odgovorno vlasništvo ovog omiljenog kućnog ljubimca. U tom smislu, sadašnji i budući vlasnici pasa, a posebno roditelji su glavne ciljne grupe kampanje, dok su lokalne samouprave i nevladine organizacije ključni subjekti u promovisanju udomljavanja napuštenih pasa.

Kampanja za odgovorno držanje pasa, čiji je slogan: “Drug iz snova, a bez krova“ trajaće 3 nedjelje, počevši od 29. avgusta 2019. Kampanju će implementirati Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uz podršku veterinarske inspekcije, veterinarskih ambulanti, nevladinih organizacija, opština i projekta koji finansira EU pod nazivom “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore”.


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove