Manja slova Veća slova RSS
>

EK nastavlja podršku Crnoj Gori u borbi protiv bolesti životinja - Donacija od 333 hiljade eura za prevenciju pojave Afričke kuge svinja

Datum objave: 05.05.2020 14:30 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


UBHVFPEvropska komisija donirala je Crnoj Gori 333,050 hiljada eura kao podršku daljem sprovođenju mjera prevencije protiv pojave bolesti Afričke kuge svinja, koja se posljednjih godina proširila na evropskom kontinentu. 

Ugovor o grantu nedavno je potpisala direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković koja je ujedno i potpredsjednica Regionalne evropske komisije Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Crna Gora, od oktobra 2018. godine, od trenutka kada se bolest približila zemljama regiona, intenzivno sprovodi aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju, pojačan nadzor i kontrolu na graničnim inspekcijskim mjestima. Za sada,  aktivnosti koje sprovode Ministarstvo poljoprivrede i Uprava, u saradnji sa ostalim državnim institucijama, kao i svim subjektima uključenim u sprovođenje mjera (lovci, terenski veterinari, držaoci svinja…) daju rezultat. U Crnoj Gori nije bilo pojave bolesti.

Imajući, međutim, u vidu da i dalje postoji rizik od pojave bolesti afričke kuge svinja, posebno nakon pojave ove bolesti u nekim susjednim zemljama, Crna Gora je kroz globalni okvir za prekogranične bolesti životinja - GF-TADs mehanizam Regionalne evropske komisije OIE-a zatražila podršku EK za dalju prevenciju pojave ove bolesti.

EK, koja podržava zemlje Evropske unije u mjerama na suzbijanju bolesti afričke kuge svinja, odlučila je da isti pristup od ove godine bude obezbjeđen i za zemlje regiona. Sredstva su raspodijeljena na bazi dostavljenih programa sa mjerama za bolest afričke kuge svinja. Crna Gora dobila je podršku od 100 odsto ukupne vrijednosti planiranih mjera.

Ova podrška nastavak je podrške Evropske komisije našoj zemlji u borbi protiv opasnih zaraznih bolesti životinja. Od 2016. godine, kada je po ocjenama svjetskih i evropskih eksperata, Crna Gora uspješno suzbila širenje bolesti kvrgave kože goveda, EK svake godine, podržava Crnu Goru u borbi sa bolestima životinja koje ne poznaju granice. Podsjećamo da je prethodnih godina ta podrška, za kontrolu bolesti kvrgave kože, i u novcu i vakcinama, iznosila oko 550.000 €.

U ovoj godini, očekuje se potpisivanje još jednog ugovora o grantu za kontrolu bolesti kvrgave kože, za koji je takođe usaglašen program mjera, vrijednosti oko 120.000 €.

Osim značajnih sredstava podrške EU, Vlada Crne Gore na godišnjem nivou izdvaja značajna sredstva iz nacionalnog budžeta za kontrolu i prevenciju svih opasnih zaraznih bolesti životinja, sa ciljem održavanja stabilne epizotiološke situacije, zaštite zdravlja životinja, a time i javnog zdravlja.