Manja slova Veća slova RSSVijesti

16.08.2019.

Saopštenje: Održana radionica za veterinare Crne Gore - Afrička kuga svinja

Saopštenje: Održana radionica za veterinare Crne Gore - Afrička kuga svinja U organizaciji Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uz podršku Specijalističke veterinarske laboratorije dana 16. avgusta 2019. godine u Podgorici je održana radionica za veterinare iz veterinarskih ambulanti na temu Afrička kuga svinja: etiologija, epizootiologija, rasprostranjenost bolesti u svijetu, načini prenošenja, dijagnostika (klinička slika, simptomi, laboratorijska dijagnostika, Način uzorkovanja i dostavljanja uzoraka kod sumnje na bolest), mjere prevencije i kontrole, propisi za kontrolu bolesti.

15.08.2019.

OBAVJEŠTENJE: Tretiranje palmi - Bar (16.08.2019.)

Obavještavamo javnost da će V.U.Veterinum-Ulcinj vršiti preventivno tretiranje palmi na teritoriji opštine Bar, 16.08.2019. godine sa početkom u 2 h.

14.08.2019.

OBAVJEŠTENJE: Tretiranje palmi - Bar (15.08.2019.)

Obavještavamo javnost da će V.U.Veterinum-Ulcinj vršiti preventivno tretiranje palmi na teritoriji opštine Bar, 15.08.2019. godine sa početkom u 2 h.

13.08.2019.

OBAVJEŠTENJE: Tretiranje palmi - Bar (14.08.2019.)

Obavještavamo javnost da će V.U.Veterinum-Ulcinj vršiti preventivno tretiranje palmi na teritoriji opštine Bar, 14.08.2019. godine sa početkom u 2 h.

12.08.2019.

Ažurirana lista država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja zbog prijave sumnje na pojavu ove bolesti u Republici Srbiji

U skladu sa tačkom 1. Naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja ("Sl. list CG", br. 70/18), kojom je propisano da se radi sprečavanja unošenja naročito opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja u Crnu Goru, zabranjuje uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore, porijeklom iz država, odnosno područja država Evropske unije i drugih država u kojima prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest afričke kuge svinja.

09.08.2019.

Lista država i područja država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja

U skladu sa tačkom 7. Naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja ("Sl. list CG", br. 70/18), Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove objavljuje listu područja i država, u kojima postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest Afričke kuge svinja, na osnovu podataka Međunarodne organizacije za zdravlje životinja i Evropske komisije.

06.08.2019.

Afrička kuga svinja - video uputstvo

U cilju sprječavanja pojave Afričke kuge svinja, Efsa - European Food Safety Authority je pripremila kratak film sa ključnim informacijama i mjerama koje treba preduzeti.

04.08.2019.

Poštovati preporuke za sprječavanje pojave Afričke kuge svinja u Crnoj Gori

Poštovati preporuke za sprječavanje pojave Afričke kuge svinja u Crnoj Gori

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove podsjeća javnost, posebno držaoce svinja, da i dalje postoji rizik od pojave bolesti Afričke kuge svinja u Crnoj Gori, te da je potrebno ispoštovati sve preporuke koje ova institucija daje u kontinuitetu od novembra prošle godine, u cilju spriječavanja pojave bolesti koja se širi evropskim kontinentom.

02.08.2019.

Preporuka: Hemijsko tretiranje maslina proptiv muve masline

Preporuka: Hemijsko tretiranje maslina proptiv muve masline

Klopke za kontrolu brojnosti muve masline na području Bara i Ulcinja pregledane su 31.07.2019. godine. Pregled plodova u Laboratoriji za entomologiju Biotehničkog fakulteta radi utvrđivanja aktivne infestacije, izvršen je 01.08. 2019. godine.